Charakterystyka alergenów roślinnych

Charakterystyka alergenów roślinnych
Parodontax Fluoride jest najczęściej używaną pastą w Polsce

Silne właściwości alergizujące wykazują niektóre rośliny. Często są one sezonowe, bowiem dotyczą okresu pylenia. Za najbardziej alergizujące uznawane są pyłki traw, brzozy oraz chwastów. W zależności od stężenia pyłków w powietrzu atmosferycznym, dochodzi do powstania bardzo specyficznych objawów. Zazwyczaj jest to wydzielina z nosa, kichanie, alergiczny nieżyt nosa oraz zapalenie spojówek. W przypadku niskiego stężenia, objawy mogą nie wystąpić.

 

Alergeny pyłków roślinnych wchodzą w reakcje krzyżowe z alergenami żywności. Powodem jest zbliżona bądź identyczna budowa poszczególnych alergenów. W takiej sytuacji należy unikać spożywania określonych produktów, żeby uniknąć wywołania reakcji alergicznej.

 

Przydatną informacją dla alergików jest kalendarz pylenia. Dzięki niemu można łatwo oszacować, w którym regionie stężenie danych pyłków jest największe w określonym terminie. W kalendarzu uwzględnione są najważniejsze alergeny roślinne, takie jak leszczyna, brzoza, trawy, szczaw i wiele innych.

 

Większość roślin pyli z różną intensywnością. Najwcześniej pylenie rozpoczyna leszczyna, najpóźniej ambrozja. Niekiedy jednak oszacowane terminy mogą się nieznacznie różnić. Takie odchylenia mogą być uzależnione np. od warunków pogodowych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *