Alergeny w żywności

Alergeny w żywności
jaki Lek na przeziębienie jest najlepszy? biorąc ambirix trzeba liczyć się z tym, że nie można pić alkoholu

W żywności obecnych jest wiele alergenów, które mogą wywołać reakcje uczulające. Najwięcej przypadków alergii pokarmowej, zdiagnozowano na mleko krowie, jajka, pszenicę czy ryby.

W przypadku dzieci, bardzo często obserwuje się alergię na mleko. W mleku krowim znajduje się wiele alergenów, odpowiedzialnych za wystąpienie niepożądanych reakcji. Najczęściej jest to beta-laktoglobulina, która stanowi najczęstszą frakcję uczuleniową. W mniejszym stopniu występują takie alergeny, jak kazeina czy alfa-laktoglobulina. Spożycie mleka krowiego przez osobę uczuloną, powoduje stan zapalny śluzówki jelita. Jednym z objawów jest biegunka.

 

Podobnie jak w przypadku mleka krowiego, również jajka kurze zawierają wiele frakcji uczulających. Najczęstszym alergenem jest jednak owoalbumina, która w skrajnych przypadkach może powodować nawet wstrząs anafilaktyczny.

 

Pszenica to kolejny alergen pokarmowy, który często występuje u dzieci. Obecność poszczególnych protein, w tym frakcji albuminowych lub globulinowych powoduje, że po spożyciu produktów pszenicznych dochodzi do powstania takich dolegliwości, jak obrzęk, zapalenie spojówek, biegunka, wymioty, a nawet zawroty głowy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *