Alergeny w białku kurzym

Alergeny w białku kurzym
Buderhin informacja dla pacjentów

Jednym z najczęstszych alergii pokarmowych jest alergia na białko kurze. Dotyczy to przede wszystkim dzieci. Duży wpływ na powstanie uczulenia u dziecka ma dieta matki, bowiem już podczas karmienia noworodka, alergeny zawarte w mleku matki, mogą powodować alergie u malucha. Z tego powodu warto, żeby karmiąca unikała spożywania jajek.


W białku kurzym obecnych jest wiele alergenów. Najczęściej jest to owomukoid, owoalbumina, lizozym oraz owotransferyna. Alergia może dotyczyć wszystkich alergenów, niekiedy tylko jednej frakcji.


Alergeny zawarte w białku kurzym mogą także intensyfikować zmiany w atopowym zapaleniu skóry. Ponadto częstym objawem jest także świąd. Niekiedy spożycie jajka może powodować wstrząs anafilaktyczny. Inne dolegliwości alergiczne to także wysypka, katar, duszność bądź powstanie stanów zapalnych jamy ustnej.


Leczenie tej alergii polega przede wszystkim na stosowaniu diety eliminacyjnej. Nie oznacza to jednak, że całkowicie można się w ten sposób zabezpieczyć przed alergią. Warto jednak unikać produktów, które zawierają w swym składzie jajka. Ponadto należy ograniczyć żywność, w której znajdują się również albuminy, mukoidy oraz witeliny.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *